Nasze wypieki

Tematy i sprawy, które nie pasują do żadnej innej kategorii... a tez są istotne :)
Rock_Star
Posty: 1466
Rejestracja: 24 lut 2017, 10:13

Re: Nasze wypieki

Post autor: Rock_Star » 26 lip 2017, 10:38

No nie! Mniam...

Awatar użytkownika
Fizyq
Posty: 272
Rejestracja: 24 lut 2017, 11:26
Lokalizacja: Skara(SE)/Poznań

Re: Nasze wypieki

Post autor: Fizyq » 29 lip 2017, 11:04

w sklepie była przecena ciasta francuskiego - krótka data przydatności, a na krzakach w ogrodzie przywitało mnie trochę różnych owoców,
więc szybka wieczorna przekąska (30min z oczekiwaniem) i coś na weekend jeszcze zostało...

Ciastka francuskie z twarogiem w trzech wersjach smakowych: z borówką amerykańską, z czerwoną porzeczką i z czarną porzeczką

Obrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Ania-Bono
Posty: 3862
Rejestracja: 23 lut 2017, 20:11
Lokalizacja: Poznań

Re: Nasze wypieki

Post autor: Ania-Bono » 29 lip 2017, 21:44

u nas dziś troszkę "ulepszona" wersja banofee :) do bananów dodane borówki amerykańskie :)

Obrazek
Stowarzyszenie Beagle w Potrzebie tel. 501 40 98 50

Awatar użytkownika
Łatka
Posty: 2017
Rejestracja: 24 lut 2017, 13:54
Lokalizacja: Wrocław/Karkonosze

Re: Nasze wypieki

Post autor: Łatka » 29 lip 2017, 22:55

O mamo... chyba rano zrobię jakieś ciasto :lol:
Obrazek

Obrazek

Rock_Star
Posty: 1466
Rejestracja: 24 lut 2017, 10:13

Re: Nasze wypieki

Post autor: Rock_Star » 30 lip 2017, 09:38

Od wczoraj robię ciasto drożdżowe... o brak rośnięcia posądziłam drożdże... Mąż, mający chętkę na drożdżowy placek z owocami i kruszonką rączo pobiegł do sklepu i kupił świeże. Ponownie zrobiony zaczyn zawinięty w kocyk rósł, rósł, całą noc rósł i... nie wyrósł... Wylądował w koszu...

Awatar użytkownika
Fizyq
Posty: 272
Rejestracja: 24 lut 2017, 11:26
Lokalizacja: Skara(SE)/Poznań

Re: Nasze wypieki

Post autor: Fizyq » 30 lip 2017, 11:23

Aniu Rock_Star, może temperatura mleka/wody była za wysoka - ponad 40 stopni C?
Wydaje mi się, że o ile drożdże ruszą - bąbelki widać już po paru minutach, to za długie wyrastanie też nie jest za dobre. Mogą pojawić się jakieś wtórne metabolity, skwaśnieje/będzie czuć drożdże oraz może opaść przy pieczeniu.

Ja nie pamiętam kiedy ostatnio robiłem zaczyn do drożdżowego. Jakieś 4-5 lat temu kupiłem maszynę do wypieku chleba, bo w Szwecji ciężko o dobre pieczywo, a w niemieckim markecie mieli oprócz maszyny również znośne mieszanki chlebowe.

Do ciast drożdżowych wykorzystuję opcję wyrabiania. Do misy najpierw składniki mokre, potem suche i po 1h50m mam gotowe wyrośnięte cisto, które poddaje dalszej obróbce, i piekę w normalnym piekarniku. Wcześniej używałem świeżych drożdży, wystarczyło je rozmieszać z zimnym/letnim mlekiem które wlewałem jako pierwsze. W wersji z suchymi drożdżami, dodawałem je do mąki podczas przesiewania.

Zaletą tej maszyny jest to, że podgrzewa do odpowiedniej temperatury podczas wyrabiania/wyrastania. Bardzo dla mnie ważne, gdyż w zimie często temperatura w domu nie przekracza mi 18-19 stopni.
Przez te lata nie pamiętam
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Rock_Star
Posty: 1466
Rejestracja: 24 lut 2017, 10:13

Re: Nasze wypieki

Post autor: Rock_Star » 30 lip 2017, 15:46

Masz rację, to nie drożdże a mleko.

Awatar użytkownika
Fizyq
Posty: 272
Rejestracja: 24 lut 2017, 11:26
Lokalizacja: Skara(SE)/Poznań

Re: Nasze wypieki

Post autor: Fizyq » 06 sie 2017, 18:26

Dzisiaj chałka z makiem

Obrazek

Obrazek

Propozycja podania: z konfiturą z czerwonej porzeczki :P

Obrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Ania-Bono
Posty: 3862
Rejestracja: 23 lut 2017, 20:11
Lokalizacja: Poznań

Re: Nasze wypieki

Post autor: Ania-Bono » 06 sie 2017, 21:41

Fizyq pisze:
06 sie 2017, 18:26
Dzisiaj chałka z makiem

Obrazek



jaka piękna ... i apetyczna :) poprosze o przepis :)
Stowarzyszenie Beagle w Potrzebie tel. 501 40 98 50

Awatar użytkownika
Fizyq
Posty: 272
Rejestracja: 24 lut 2017, 11:26
Lokalizacja: Skara(SE)/Poznań

Re: Nasze wypieki

Post autor: Fizyq » 06 sie 2017, 22:21

Ania-Bono pisze:
06 sie 2017, 21:41
jaka piękna ... i apetyczna :) poprosze o przepis :)

proszę bardzo:
http://www.mojewypieki.com/przepis/makowa-plecionka
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości