Nasze wypieki

Tematy i sprawy, które nie pasują do żadnej innej kategorii... a tez są istotne :)
Post Reply
Rock_Star
Posts: 1466
Joined: 24 Feb 2017, 10:13

Re: Nasze wypieki

Post by Rock_Star » 26 Jul 2017, 10:38

No nie! Mniam...

User avatar
Fizyq
Posts: 272
Joined: 24 Feb 2017, 11:26
Location: Skara(SE)/Poznań

Re: Nasze wypieki

Post by Fizyq » 29 Jul 2017, 11:04

w sklepie była przecena ciasta francuskiego - krótka data przydatności, a na krzakach w ogrodzie przywitało mnie trochę różnych owoców,
więc szybka wieczorna przekąska (30min z oczekiwaniem) i coś na weekend jeszcze zostało...

Ciastka francuskie z twarogiem w trzech wersjach smakowych: z borówką amerykańską, z czerwoną porzeczką i z czarną porzeczką

Image
ImageImage
ImageImage

User avatar
Ania-Bono
Posts: 3863
Joined: 23 Feb 2017, 20:11
Location: Poznań

Re: Nasze wypieki

Post by Ania-Bono » 29 Jul 2017, 21:44

u nas dziś troszkę "ulepszona" wersja banofee :) do bananów dodane borówki amerykańskie :)

Image
Stowarzyszenie Beagle w Potrzebie tel. 501 40 98 50

User avatar
Łatka
Posts: 2017
Joined: 24 Feb 2017, 13:54
Location: Wrocław/Karkonosze

Re: Nasze wypieki

Post by Łatka » 29 Jul 2017, 22:55

O mamo... chyba rano zrobię jakieś ciasto :lol:
Image

Image

Rock_Star
Posts: 1466
Joined: 24 Feb 2017, 10:13

Re: Nasze wypieki

Post by Rock_Star » 30 Jul 2017, 09:38

Od wczoraj robię ciasto drożdżowe... o brak rośnięcia posądziłam drożdże... Mąż, mający chętkę na drożdżowy placek z owocami i kruszonką rączo pobiegł do sklepu i kupił świeże. Ponownie zrobiony zaczyn zawinięty w kocyk rósł, rósł, całą noc rósł i... nie wyrósł... Wylądował w koszu...

User avatar
Fizyq
Posts: 272
Joined: 24 Feb 2017, 11:26
Location: Skara(SE)/Poznań

Re: Nasze wypieki

Post by Fizyq » 30 Jul 2017, 11:23

Aniu Rock_Star, może temperatura mleka/wody była za wysoka - ponad 40 stopni C?
Wydaje mi się, że o ile drożdże ruszą - bąbelki widać już po paru minutach, to za długie wyrastanie też nie jest za dobre. Mogą pojawić się jakieś wtórne metabolity, skwaśnieje/będzie czuć drożdże oraz może opaść przy pieczeniu.

Ja nie pamiętam kiedy ostatnio robiłem zaczyn do drożdżowego. Jakieś 4-5 lat temu kupiłem maszynę do wypieku chleba, bo w Szwecji ciężko o dobre pieczywo, a w niemieckim markecie mieli oprócz maszyny również znośne mieszanki chlebowe.

Do ciast drożdżowych wykorzystuję opcję wyrabiania. Do misy najpierw składniki mokre, potem suche i po 1h50m mam gotowe wyrośnięte cisto, które poddaje dalszej obróbce, i piekę w normalnym piekarniku. Wcześniej używałem świeżych drożdży, wystarczyło je rozmieszać z zimnym/letnim mlekiem które wlewałem jako pierwsze. W wersji z suchymi drożdżami, dodawałem je do mąki podczas przesiewania.

Zaletą tej maszyny jest to, że podgrzewa do odpowiedniej temperatury podczas wyrabiania/wyrastania. Bardzo dla mnie ważne, gdyż w zimie często temperatura w domu nie przekracza mi 18-19 stopni.
Przez te lata nie pamiętam
ImageImage
ImageImage

Rock_Star
Posts: 1466
Joined: 24 Feb 2017, 10:13

Re: Nasze wypieki

Post by Rock_Star » 30 Jul 2017, 15:46

Masz rację, to nie drożdże a mleko.

User avatar
Fizyq
Posts: 272
Joined: 24 Feb 2017, 11:26
Location: Skara(SE)/Poznań

Re: Nasze wypieki

Post by Fizyq » 06 Aug 2017, 18:26

Dzisiaj chałka z makiem

Image

Image

Propozycja podania: z konfiturą z czerwonej porzeczki :P

Image
ImageImage
ImageImage

User avatar
Ania-Bono
Posts: 3863
Joined: 23 Feb 2017, 20:11
Location: Poznań

Re: Nasze wypieki

Post by Ania-Bono » 06 Aug 2017, 21:41

Fizyq wrote:
06 Aug 2017, 18:26
Dzisiaj chałka z makiem

Image



jaka piękna ... i apetyczna :) poprosze o przepis :)
Stowarzyszenie Beagle w Potrzebie tel. 501 40 98 50

User avatar
Fizyq
Posts: 272
Joined: 24 Feb 2017, 11:26
Location: Skara(SE)/Poznań

Re: Nasze wypieki

Post by Fizyq » 06 Aug 2017, 22:21

Ania-Bono wrote:
06 Aug 2017, 21:41
jaka piękna ... i apetyczna :) poprosze o przepis :)

proszę bardzo:
http://www.mojewypieki.com/przepis/makowa-plecionka
ImageImage
ImageImage

Post Reply